Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hřib hnědý

Hřib hnědý
(Boletus badius(Fr):Fr.)

p3157364.jpg

Zařazení: jedlé

Rozšíření: velmi hojné

Období růstu: červen - listopad

 

 

 

 

Klobouk


 

Klobouk je 30-150(-170) mm široký, zprvu polokulovitý, potom klenutý, nakonec ploše rozložený nebo uprostřed vtlačený, většinou kaštanově hnědý, rezavě hnědý, červenohnědý nebo černohnědý, v mládí jemně plstnatý, za vlhka slizký a lepkavý, po oschnutí mírně lesklý.

 

Hymenofor


 

Rourky jsou ve stáří až 20mm dlouhé, většinou u třeně trochu stlačené, někdy téměř připojené, v mládí světle žluté, později žlutoolivové, nakonec až olivově nazelenalé, na řezu modrající. Póry jsou stejně zbarvené jako rourky, v mládí drobné, ve stáří 1-2,5 mm velké, na otlačených místech modrající.

 

Třeň

Třeň je 35-100(-130) x 7-45mm velký, v raném stádiu takřka soudkovitý, později téměř válcovitý nebo protáhle kyjovitý, na světle hnědém až středně hnědém podkladu pokrytý velice drobnými nahnědlými plstnatými zrníčky, někdy se zdá být téměř lysý. Báze třeně je pokryta bílou nebo bělavou plstí.

 

Dužnina

Dužnina je bělavá, nad rourkami světle žlutá, ve třeni trochu někdy nahnědlá, po rozkrojení nad rourkami a ve vrcholu třeně modrající, ale v ostatních částech plodnice je modrání často jen slabé, nebo vůbec žádné. Chuť je mírná, vůně příjemně houbová.

 

Mikroskopické znaky

výtrusný prach je olivový až olivově hnědý. Výtrusy jsou 11,5-15 x 4-5,5 um velké, hladké, protáhle vřetenovité, s mělkou suprahinální depresí.

 

Biotop

Druh, vyskytující se nejčastěji v jehličnatých a ve smíšených lesích v pahorkatinách a podhorských až horských oblastech, rostoucí především pod smrky a borovicemi, ale někdy taky pod duby, buky nebo jinými dřevinami. Dává přednost kyselejším půdám.

 

Kdy roste

Plodnice se objevují jednotlivě nebo v menších skupinkách od června do listopadu, v některých letech až do začátku prosince. Vrchol fruktifikace není každý rok stejný, nejčastěji přichází okolo poloviny září a trvá do začátku nebo poloviny října.

 

Možnost záměny

Hřib hnědý je dostatečně odlišný od ostatních hřibů. Jeho charakteristickým znakem je hnědý klobouk, který bývá za vlhka slizký. Praktičtí houbaři tento druh dobře znají a jeho určení jim nečiní obtíže.

 

Vědecká/lidová synonyma

Xerocomus badius (FR. ) GILB.
Boletus badiorufus
Ixocomus badius
Xerocomus badiorufus
Boletus castaneus var. badius Fr.
Boletus castaneus ß badius Fr.
Suillus badius (Fr.) Kuntze
Lidové názvy-tento (sucho) hřib má bezkonkurenčně nejvyšší počet lidových názvů-v literatuře se uvádí, že jich je k 70!
Poddoubník hnědý
Suchohřib hnědočervený
Suchohřib hnědý
Kozí cicek
Pančák
Panský hřib
Podborovák
Sameťáček
Slaďák
Sladkohříbek
Suchohřib,.....

 

Význam

Je to jedlá a velmi dobrá houba. Pro sběr je hřib hnědý velmi vhodný a dnes již velmi oblíbený. V kuchyni jej lze použít všestranně. Dobře se dopravuje, suší i konzervuje. V octovém nálevu lze konzervovat i větší, na čtvrtky nebo i na půlky nakrájené klobouky. Doporučujeme jej všem houbařům i začátečníkům. Snadno se pozná, nebývá červivý a hojně roste.

Zdroj

http://ohoubach.cz